Dobry chleb na co dzień

Pewnie każdy z nas pamięta ze swojego dzieciństwa smak prawdziwego chleba z wiejskim masełkiem. Niestety dzisiaj bardzo ciężko jest znaleźć taki prawdziwy, pachnący bochenek. W sklepach coraz więcej jest sztucznych, napompowanych bułek z dodatkiem polepszaczy i spulchniaczy. Pięknie wyglądają, ale nie mają zbyt wiele wartości odżywczych i następnego dnia można je wyrzucić do kosza. Jak wybrać świadomie to co dla nas najlepsze?

Chleb na zakwasie czy na drożdżach?

pieczywoCiasto na chleb i bułki może wyrastać na drożdżach lub na prawdziwym zakwasie. Ten pierwszy sposób jest dużo szybszy, dlatego wielu piekarzy z niego korzysta. Chleb drożdżowy robimy na mące pszennej i często ma on dodatkowo w składzie chemiczne spulchniacze i konserwanty. Chleb na zakwasie powstaje nawet 48 godzin i jest dużo lepszy niż chleb pszenny. Zakwas połączony z mąką fermentuje i tego procesu nie da się w sposób sztuczny przyspieszyć. Niestety taki chleb zazwyczaj jest sporo droższy.

Długo świeży

Niekiedy chleb już następnego dnia po zakupie nie nadaje się d jedzenia. Czasami przyczyną jest kieska jakość mąki i duża zawartość polepszaczy. Jednak czasami wystarczy zmienić sposób przechowywania pieczywa, aby zachowało świeżość na dłużej. Jasny chleb i bułki mogą być przechowywane w foliówkach, ale pieczywo razowe lepiej trzymać w papierowej torebce. Dobrym pomysłem jest również zamrażanie chleba.

Cechy dobrego bochenka

Czasami wchodzimy do piekarni i ciężko nam się zdecydować, jakie pieczywo będzie dla nas najlepsze. Jednak jeżeli dobrze się przyjrzymy łatwiej nam będzie wybrać to co zdrowe i smaczne. Prawdziwy chleb powinien mieć twardą, kruchą skórkę. W środku ciasto powinno być jednolite, a pod wpływem nacisku powinno wracać do poprzedniego kształtu. Ważne jest też kształt chleba i jego kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *